Historien om Grand Hotell i Halmstad, del 2

Historien om Grand Hotell i Halmstad, del 2

2018-10-16 14:15

Den 25 januari 1911 utbryter en storbrand i hotellet och i stort sett all den eleganta inredningen gick förlorad. 


GRAND HOTELL I HALMSTAD BRINNER ÅR 1911

Onsdagen den 25 januari 1911 när en av hotellets kvinnliga anställda ska gå in i sitt rum på hotellets vindsvåning, märker hon att det kommer rök från ett av de intilliggande rummen. Hon kallar genast på sina arbetskamrater. Tillsammans får de upp dörren och finner då att en trälåda står i full brand inne på rummet. Alla hjälps självklart åt för att försöka släcka elden, med filtar, täcken och vatten. Tyvärr lyckas de inte hejda branden utan brandkåren tillkallas.

Brandkårens utryckning går snabbt och efter knappt fem minuter är de på plats. Emellertid bestod hela den medförda utrustningen av endast en redskapsvagn, dragen av två hästar och lastad med 300 meter slang. Ekipaget återvänder omedelbart i full galopp till brandstationen vid Lilla Torg, ca 2 kilometer från Grand Hotell, för att hämta den stora brandstegen och ångsprutan.  

Någon större släckningsstyrka använde inte brandchefen, kapten Ivan Modigh. Det tog därför lång tid innan alla slangar var på plats och släckningsarbetet äntligen kunde påbörjas. 
Hela taket och vindsvåningen är nu övertända. Lågorna slår ut överallt och röken bolmar i stora moln som syns över hela Halmstad. Folkmassor samlas utanför hotellet och polisen som är på plats har stora svårigheter att hålla obehöriga på plats. Nu börjar takpannorna lossna och faller med kraftiga smällar mot gatan till stor fara för de nyfikna åskådarna. Även brandslangarna träffas och det får stora hål, trycket sjunker i ledningarna och vattenstrålarna når inte längre upp till elden. En halvtimme senare faller den vackra tornspiran ihop och strax därefter hela taket. Även annexet är hotat, men där står vardagshjälten - & byggmästaren Petter Johansson på taket med sina mannar och bekämpar elden med vatten. 

Brandmännen fortsätter att försöka bekämpa eldsvådan och omkring kl:16.00 på eftermiddag är branden äntligen begränsad och under kontroll. Trots detta fortsätter vattenösningen fram till kl:22.00 på onsdagskvällen vilket leder till att hotellet nu är helt genomdränkt. 

Efter branden, fortsätter i Historien om Grand Hotell Halmstad, del 3


Integritets och Cookie policy
Vi värnar om din integritet och för oss är det viktigt att du känner dig trygg med hur vi hanterar dina personuppgifter.
Vår hemsida använder cookies dels för att optimera hemsidans funktion och dels för att kunna läsa statistik. Genom att du besöker och använder vår hemsida eller dess tjänster förstår du och accepterar hur vi hanterar dina personuppgifter enligt vår integritetspolicy.
Integritetspolicy