Historien om Grand Hotell i Halmstad - del 3

Historien om Grand Hotell i Halmstad - del 3

2018-10-29 12:06

Efter branden återstår inte mycket av stadens stolthet, Grand Hotell i Halmstad. De vackra och eleganta matsalarna, festvåningen och musikcaféet med dyrbara inredningar, mattor, ljuskronor och bonade golv är nu totalförstört efter branden - av både eld och vatten. Nu uppstår frågan, är det möjligt att återställa allt i sitt ursprungliga skick? 


En som inte tvivlade på hotellets framtid var källarmästare C F Söderlund, vars hustru driver restaurangen i Centralstationen. C F tar över Grand Hotell den 21 februari 1911 och ansöker om byggnadslov att restaurera byggnaden enligt de gamla ritningarna. Bara några dagar senare kommer ett positivt beslut från byggnadsnämnden, ansökan är godkänd. Dock med ett krav, yttertak och vindsbjälklag ska nu bestå av eldfast material.

Den 17 oktober 1911 öppnar hotellet åter sina portar. Källarmästare Söderlund har nu satsat ännu mer på hotellrummen och en förstklassig restaurang med utsökta frukostar, middagar
och supéer. Nu har ett elegant och luxuöst Grand Hotell härmed återuppstått till stor nytta för staden och betjänar nu resenärer året runt. Såväl Halmstadsbor som inresta besökare konstaterar nu att byggnaden aldrig sett vackrare dagar. 

Det har såklart runnit mycket vatten under broarna på hotellet fram till idag, mer än 100 år senare. Dock lyser en stark röd tråd som genom årtionden t o m århundraden, Grand Hotell i Halmstad lever kvar. Verksamheten är i stort sätt densamma som när Källarmästare Söderlund tog över rodret år 1911. Ett hotellarv som vi med stolthet för vidare in i framtiden. 

Integritets och Cookie policy
Vi värnar om din integritet och för oss är det viktigt att du känner dig trygg med hur vi hanterar dina personuppgifter.
Vår hemsida använder cookies dels för att optimera hemsidans funktion och dels för att kunna läsa statistik. Genom att du besöker och använder vår hemsida eller dess tjänster förstår du och accepterar hur vi hanterar dina personuppgifter enligt vår integritetspolicy.
Integritetspolicy