Historien om Grand Hotell i Halmstad - del 1

Historien om Grand Hotell i Halmstad - del 1

2018-10-16 12:46


Grand Hotell i Halmstad. Här hörs historiens vingslag. Anno 1905 skriver lokalpressen följande efter en visning av hotellet i Halmstad "hypermodernt hotell och ett under av elegans, i alla avseenden jämförbart med de komfortablaste i landet. Det vilar en behaglig elegans över Grand Hotell.


TÅGEN BÖRJAR ÄNTLIGEN RULLA

När järnvägssträckan år 1877 var klar till Värnamo och persontågen började rulla uppstod starkt gny bland de resande från Halmstad. En insändare i tidningen Halland frågade hur det egentligen stod till med kommunalmännens moral, eftersom de kunde hålla en så usel väg till den nyöppnade järnvägen (Stationsgatan) Vägen var så mjuk och gropig att man måste köra hästdroskorna vid sidan av vägen för att inte ekipagen skulle fastna i modden eller bli nersmutsade och helt fördärvade. Efter denna salva, kan vi förmoda, att stadens styrande lät göra vägen bättre framkomlig.

DEN NYA STADSDELEN - ÖSTRA FÖRSTADEN

Vid ett fullmäktige år 1887 anordnades ett gatudop för hela den nya stadsdelen, Östra Förstaden och där vid fick förbindelsen till Halmstads centralstation
namnet Stationsgatan där Grand Hotell några år senare uppfördes. Längs den nya boulevarden planterades en lindallé ända ut till Stationsgatans slut i närheten av östra stranden.
När cykeln efter sekelskiftet blev ett vanligt transportmedel, anlades en bana för tvåhjulingar längs allén.

Innan Grand Hotell i Halmstad fanns det redan två hotell i stadsdelen, Hotell Arvidsson (senare Nykterhetshotellet) beläget i hörnet av Stationsgatan och Viktoriagatan därtill Hotell Metropol på Stationsgatan 7 (numera 38)  

Det tredje hotellet vid Stationsgatan blev Grand Hotell, som uppfördes av byggmästaren August Winberg och invigdes med stor pompa av landshövding Axel Asker i september 1905. Några år därefter sålde byggmästaren hotellet till källarmästare Fredrik Nelson från Helsingborg för 272 000 kr. År 1910 skulle byggnaden ånyo säljas denna gång till Göteborgsbanken för 170 000 kr.

Grand Hotell var hypermodernt och ett under av elegans. Fasadtegel från Skromberga och Malmö, katedralglas och fasettslipat i dörrar, parkettgolv och stuckarbeten samt smakfull dekorering och målning. Armaturer och möbler kom bl a från Nordiska Kompaniet.

All inredning gick emellertid förlorad vid en stor brand den 25 januari 1911, mer om detta kan du läsa i del 2 av Historien om Grand Hotell i Halmstad

 

Källor: utdrag ur artikeln från Sven Aremars bok: Kors och tvärs i tid och rum samt från Louise Helleklevs arbete "Arkitekturhistoria & byggd miljö" Växjö Universitet 2003.
Integritets och Cookie policy
Vi värnar om din integritet och för oss är det viktigt att du känner dig trygg med hur vi hanterar dina personuppgifter.
Vår hemsida använder cookies dels för att optimera hemsidans funktion och dels för att kunna läsa statistik. Genom att du besöker och använder vår hemsida eller dess tjänster förstår du och accepterar hur vi hanterar dina personuppgifter enligt vår integritetspolicy.
Integritetspolicy